Olivolja

Idag har jag lärt mig massor om olivolja. Lyckades hinna följa med på en ”parents outing” organiserad av barnens skola och det var verkligen jätteintressant. Tänk vad mycket man inte vet egentligen (i och för sig om allting) men nu har jag i alla fall lärt mig lite om olivolja och den ädla konst som krävs för ett gott slutresultat där bevarandet av antioxidanter och andra nyttigheter får finnas kvar. En ytterst givande föreläsning som hölls av Sam Cremona hemma på farmen i Wardija och även innehöll provsmakning, självklart!

Olivolja_svartvit

Bra att veta om olivolja

Visste ni att:

  • En olivolja bara är riktigt bra i ett år, sedan övergår den till att vara ”just another oil” då alla nyttigheter försvinner. När man köper olivolja ska man alltid se om det finns ett ”bäst före” datum och då ska det inte vara mer än max ett fram i tiden.
  • Olivoljan ska helst vara grumligt grön, då är den som bäst och färskast (jag vet för jag har smakat färsk idag, två veckor gammal och dekanterad en gång. I handeln är den sedan dekanterad minst två gånger och därmed lite mindre grumlig och lite gulare i färgtonen.) Tips är att inte köpa olivolja som kommer i ”grönaktigt” färgad flaska, det kan betyda att de vill fuska lite…
  • Från det att man plockar oliven (alltid för hand) har man 24 timmar på sig at pressa den. Man kan inte vänta eller frysa oliven då smaken och det  ”hälsosamma i oliven” bli fördärvat.
  • De flesta stora företag som gör ”olivolja” hettar upp oljan till över 230 grader Celsius för att få en säker produkt, som godkänns av olika länders alla lagar om matprodukter. Upphettningen gör dessvärre att att alla bra ämnen försvinner ur oljan. För att sedan oljan ska få tillbaka sin färg och smak tillsätter man 8% kallpressad olivolja. Fusk?

Ta infon med en nypa salt, jag förstår att Sam Cremona brinner för sin kallpressade extra virgin olive oil och möjligen överdriver något, men i sak har han nog till en viss del rätt…

Största odlingen på Malta

Sam har en av de största odlingarna av oliver på ön och är även den som har den bästa olivpressen. Han driver själva pressen som ett kooperativ där olivbönder med mindre skördar kan komma och pressa. Just nu var det kaos på gården då det ska bli oväder i helgen och alla då fått eld i rumpan och har plockat rent sina träd för att inte få skörden förstörd. Pressen går dygnet runt. Antingen betalar man hyra för att få använda pressen eller tar Sam en viss procent av den pressade oljan.

Sam Cremona

Sam har även startat upp ett intressant projekt (Primo project) tillsammans med 35 andra olivfarmare där de försöker få igång odlingar med endast maltesiska olivträd (Bidnija). Det är alltid roligt att lära sig nytt när man lyssnar på någon som brinner för sin sak och har en dröm om att erövra världen med sin olja…

/Martina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *